Badkraan vervangen: hoe doe je het en wanneer is het nodig?

Badkraan vervangen: hoe doe je het en wanneer is het nodig?

Het upgraden van je badkamer kan een spannende verandering zijn, gelukkig valt het vervangen van bepaalde onderdelen mee. Zoals het vervangen van je badkraan. Of je nu op zoek bent naar een moderner ontwerp, verbeterde functionaliteit of gewoon een frisse nieuwe look, het vervangen van je badkraan kan een wereld van verschil maken. In dit artikel bekijken we waarom en hoe je je badkraan kunt vervangen.

Waarom je badkraan vervangen?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen overwegen om je badkraan te vervangen. Ten eerste kan het zijn dat je huidige kraan verouderd is en niet meer goed functioneert. Misschien lekt hij of is de waterdruk niet meer zoals het hoort te zijn. Een nieuwe badkraan kan deze problemen verhelpen en zorgen voor een soepelere en efficiëntere waterstroom.

Daarnaast kan het vervangen van je badkraan ook een verbetering zijn op gebied van uiterlijk voor je badkamer. Door te kiezen voor een nieuwe kraan met een modern ontwerp of een ander afwerkingsmateriaal, zoals chroom, zwart of goud, kun je de uitstraling van je badkamer volledig transformeren en een frisse nieuwe look creëren.

Hoe je badkraan vervangen?

Het vervangen van je badkraan kan een relatief eenvoudig doe-het-zelf-project zijn, mits je een goede kwaliteit badkamer kraan hebt aangeschaft, enigszins handig bent en de juiste gereedschappen hebt. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

  1. Kies je nieuwe kraan: Ga op zoek naar een nieuwe badkraan die past bij je behoeften en de stijl van je badkamer. Ga je voor een staande variant, of een opbouw? Bekijk ook de waterbesparende varianten van EcoRain. Let op de afmetingen en de plaatsing van de bevestigingsschroeven, zodat je zeker weet dat de nieuwe kraan past op de bestaande montagegaten. Vaak moet de hartafstand 12 of 15 cm zijn. Dit kan je eenvoudig opmeten door de breedte van de watertoevoer op te meten.

  2. Voorbereiding: Zet eerst de watertoevoer naar je badkraan af en zorg ervoor dat er geen water meer uit de kraan komt. Verwijder vervolgens de oude kraan door de bevestigingsschroeven los te draaien en de waterleidingen los te koppelen.

  3. Installatie: Volg de instructies van de fabrikant voor het installeren van je nieuwe kraan. Dit kan onder meer het plaatsen van rubberen ringen of pakkingen om lekken te voorkomen en het stevig vastdraaien van de bevestigingsschroeven. Wij raden aan om teflon tape aan te schaffen, zodat je dit kan aanbrengen op het schroefdraad. Hiermee is de kans op lekkages extra klein. Het installeren van een badkraan duurt gemiddeld 30 minuten. Wat je nodig hebt is een waterpas, waterpomptang en teflontape. Je kan deze klus prima alleen uitvoeren.

  4. Testen: Zodra de nieuwe kraan is geïnstalleerd, draai je de watertoevoer weer open en controleer je op eventuele lekken. Zorg ervoor dat de waterstroom soepel verloopt en pas indien nodig de kraan extra af met de waterpas.

Conclusie

Het vervangen van je badkraan is een relatief eenvoudige manier om je badkamer een upgrade te geven en zowel de functionaliteit als de design te verbeteren. Door de juiste stappen te volgen en de juiste kraan te kiezen, kun je binnen de kortste keren genieten van een vernieuwde en verbeterde badkamerervaring.

Volgende lezen

Waarop letten bij het aanschaffen van een nieuwe wastafelkraan?
Een waterbesparende douchekop: de voor- en nadelen